Salako Filminin Çekildiği Mekanlar

Yazar: Administrator Tarih: 3 Mart 2020 Kategori: Mekanlar
Salako Filminin Çekildiği Mekanlar
Paylaş:

Salako Filminin Çekildiği Mekanlar

1974 yapımı olan ve yönetmenliğini Atıf Yılmaz’ın yaptığı senaryosu Sadık Şendil ve Ertem Eğilmez’e ait ”Salako” filminin çekimleri Çatalca’ya bağlı Örcünlü ve Kestanelik mahallelerinde yapılmıştır. Yine filmde Emine’nin Salako’yu kaçırdığı mağaralar ise yine Çatalca ilçesine ait İnceğiz mağaralarında çekilmiştir.

Film Kemal Sunal‘ın ilk baş rol oynadığı film olduğunu hatırlatalım. Yine film için ”Nazik Zülfo” ve ”Salako” isimli iki ayrı afiş bastırılmıştır.

Filmin müzikleri de filmde de rol alan Urfalı Badi tarafından yapılmıştır. Urfalı Badi’nin ”Canan” türküsü Salako olarak değiştirilip filmde kullanılmıştır

Salo’nun biçerdövere binip Emine’nin babası Reşit Ağa, tefeci Abuzer ve Emine’yi kovaladığı sahnelerin çekimi Örcünlü Mahallesinin giriş yolu üzerinde yapılmıştır.

 

 

Salo’nun eşeği Kadife ile dertleşip ”Bir kız sevdim gül gibi yaktı beni kül gibi” manisini okuduğu yer de yine Örcünlü Mahallesinde yer alan ve şimdi samanlık olarak kullanılan mekanda çekilmiştir.

 

 

 

Emine’nin babası Reşit Ağanın evi de yine Örcünlü mahallesinde bulunmaktadır. Ev, filmde ki haliyle yapısını korumayı başarmış.

 

 

 

Düğün gecesi Emine’nin Salo’ya kendisini çok sevdiği yalanını söylediği ve kendisini kaçırmasını istediği, Salo ile konuştuğu pencere yine yukarıda ki eve aittir.

 

Salo’un köylülerin dolduruluşuna gelip pişirdiği baca pilavıyla sevdiği kız Emine’nin evine giderken kullandığı yol yine Örcünlü mahallesinde bulunmaktadır. Sahnenin arka kısmında bulunan yeşil ev hala yerinde durmaktadır.

 

 

Salo, düğün gecesi Emine’yi kaçırır. Reşit ağa da silahlı adamlarını bir kamyonete bindirip Salo ve Emine’yi bulmak için peşlerine düşer. İşte bu sahnenin çekildiği yerde Örcünlü mahallesinde çekilmiştir. Bu yapı günümüzde köylüler tarafından depo olarak kullanılmaktadır.

 

 

 

Filmde yer alan kahvehane ve dükkanlardan artık eser kalmamıştır. Kahvehanenin olduğu yerde günümüzde cami ve meydan yapılmıştır. O mekanlardan günümüze kadar gelebilen tek yapı kahvehanenin arka tarafında gözüken yeşil binadır.

 

 

 

Filmde köylülerin baca pilavı pişirip halaylar çektiği yeşillik alan üzerine günümüzde cami, meydanlık ve park yapılmıştır.

 

 

 

Salo’nun azılı bir eşkiya olduğu haberinin gazetelere çıktığı ve meraklı esnafın gazete haberini dinlediği sırada Salo’nun geldiği mekanda çok fazla değişiklik olmamış. Hatta Salo’nun arka tarafında bulunan ahşap yapı hala aynı şekilde yerinde durduğu görülmektedir.

 

 

 

Salo ve Emine’nin Reşit ağa ve tefeci Abuzer’den saklandıkları mağaralar Çatalca ilçesinde yer alan ”İnceğiz Mağaraları”dır. Mağaralar maalesef çöp yığını içinde olup duvarlarına spreyle yazılar yazıldığı görülmektedir. Bu mağaralar aynı zamanda Davaro filminin çekimlerinde de kullanılmıştır.

 

 

 

Filmin sonlarına doğru Emine’nin kendisini sevmeyip Eşkiya Hamido’yu sevdiğini öğrenen ve Hamido’ya kaçabilmek için kendisinin kullanıldığını öğrenen Salo’nun köyü terk ederken kullandığı yol. O zamanlar boş arazi olan yolun şimdi sağına soluna evler yapıldığı görülmektedir.

 

 

Ve final sahnesinin çekildiği çukur. Salo’nun Emine ile halvetlik hasretini giderdiği çukur günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.

 

 

 

Faydalanılan kaynak

Ümit Ateş – Yeşilçam Filmleri nerede çekildi?

Not: Kendisinin izniyle paylaşılmıştır. 

Yorumlar (1 Yorum)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Bunları Biliyor Muydunuz?

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.
Verified by MonsterInsights