Cahit Berkay İmzalı Kemal Sunal Film Müzikleri

Yazar: Administrator Tarih: 20 Şubat 2020 Kategori: Yeşilçam Müzikleri
Cahit Berkay İmzalı Kemal Sunal Film Müzikleri
Paylaş:

Cahit Berkay. Yeşilçam’ın beste fabrikası. Yeşiçam’da 150 filme besteleriyle hayat vermiş ve en fazla film müziği bestelemiş müzisyen unvanına sahiptir. Yeşilçam’da izlerken duygulandığımız, tüylerimizin diken diken olduğu, dinlerken belki de bu bestenin Cahit Berkay’a ait olduğunu bilmeden hüzünlendiğimiz, neşelendiğimiz film müziklerin babasıdır Cahit Berkay.

Batı müziğiyle Türk Halk Müziğini sentezleyerek aynı potada eritti. Belki o besteleri olmadan o filmlerin meşhur sahnelerinde bizler etkilenmeyecektik. Ama öyle değil mi? Bakar mısınız Cahit Usta’nın müzikleriyle can verdiği filmlere; Çiçek Abbas, Köprü, Arkadaşım, Güler misin Ağlar mısın, Bodrum Hakimi, Devlerin Aşkı, Sultan, Derviş Bey, Aşkların En Güzeli, Çark, Deprem, Her Gönülde Bir Aslan Yatar, Selvi Boylum Al Yazmalım, O Kadın, Dila Hanım…

Kemal Sunal filmleri de Cahit Berkay bestelerinden nasibini almıştır. Güldürürken düşündüren, hüzünlü neşeli birçok Kemal Sunal film sahnelerinde çalan müziklerin arkasında Cahit Berkay imzası var. O müzikler sayesinde o filmler ölümsüzleşmiş, bizde hoş bir tat bırakmış, hak ettiği yerini almıştır. Gelin hep beraber Cahit Berkay imzalı Kemal Sunal filmlerine bir göz atalım;

Çöpçüler Kralı

Belediyenin temizlik işçisi Apti’nin ”İki Gözünün Çiçeği” Hacer’i kaçırmaya çalıştığı, Hacer’in belalı abilerinden kaçtığı, Hacer’le ekmek kuyruğuna girdiği, küçük el aynasıyla kendisine bakıp ”Güzel adamım güzel. Allah özene bezene yaratmış” deyip kendini met ettiği, Hacer’le çocuk parkında tahterevalliye bindiği, el arabasına çocukları bindirip koşuştuğu, Amiri Şakir’in sokak kedilerini tek tek yakalamasını emrettiği… aklımızda mıh gibi çakılı kalan tüm o sahnelerde çalan müzikler Cahit Berkay’ın elinden çıkmıştır.

 

Kibar Feyzo

– Ağanın havuzuna işeyen Feyzo ”Ağam, bu suyun esansı eksik. İtibarına gölge düştü

 

– 300, 300, 100

– Benim ki niye onlardan eksik (Feyzo)

– Onlar sendikalı ( muhasebeci)

-Bende Harranlıyam (Feyzo)

 

– agam bu yelpazedir yellenirsen bununla. (Feyzo)

– ula beni de kibar yapacaksın nömissiz.

 

Minareye çıkan Feyzo başlar türkü okumaya

Mevlam ayırdı bizi

Anamın aklı olsa

Evlendirirdi bizi

Kıyıdan kenardan minareden düşte gel

Kaynana küste gel

 

– Cik cik cik (Feyzo)

– Ben sevda kuşuyum. Sevgilimi arıyom (Feyzo)

– Lan ben senin sevgilin değil miyim? Hırbo (Gülo)

– Zannetmiyorum. Benim sevdiğim benim gibi ötmeli (Feyzo)

Aklımıza mıh gibi çakılmş replikleriyle aradan 42 yıl geçmesine rağmen bıkmadan usanmadan izlediğimiz Kibar Feyzo’nun film müzikleri de Cahit Berkay imzalıdır.

 

Davaro

-“ayns mumdur, zvay  mumdur, dray mumdur…”

– “bu misker tarhana da yapir mi?”

– “bu ne ki ula? dürbüne benziyi” “he ya. kari dürbünü!”

– başı kıbleye gelecek. (İmam)
– lan ne kıblesi kalkıp namaz mı kılacak?

– nerden bildin lan hıyar olduğunu
– sıfata bak neye benziyi!

Kartal Tibet imzalı 1981 yapımı Davora filminin müziklerini de Cahit Berkay bestelemiştir.

 

Doktor Civanım

Hastanelerde hademelik yapan ve köye döndüğünde doktor gibi karşılanan Kemal’in Gaffur’un beşik kertmesi olan Sümbüle’e aşık olmasıyla gelişen komik olayları anlatan Bahar Öztan, Yadigar Ejder, Ayşen Gruda, İhsan Yüce’nin de rol aldığı senaryosu Memduh Ün’e ait ”Doktor Civanım” film müzikleri de Cahit Berkay’a aittir.

 

Kılıbık

Bir temizlik maddesi ürünün dağıtımı yapan Kamil’in dırdırı hiç bitmeyen karısı Mihrimah, evinden sürekli çıkartmaya çalıştığı ev sahibi Müslüm, mahallenin kabadayı bozuntusu Niyazi ile olan komik hikayesi anlatıldığı Nevra Serezli, Ali Şen, Sümer Tilmaç, Günay Girik gibi isimlerin yer aldığı 1983 yapımı filmdir. Filmin senaryosu Osman Fahri Seden’e aittir. Filmin yönetmeni Kartal Tibet, müzikleri de Cahit Berkay’a aittir.

 

Sevimli Hırsız

Zengin ailenin çocuğu olan Metin, ailece hırsızlık yapan Selma’ya aşık olur. Gerçek kimliğini saklayan Metin, aşık olduğu kıza yakınlaşmak için hırsızlık yapmaya başlar. 1988 yapımı olan ve yönetmen koltuğunda Kartal Tibet’in yer aldığı filmin müzikleri de Cahit Berkay tarafından bestelenmiştir.

Uyanık Gazeteci

Yanlış haberler yaparak çalıştığı gazeteyi zor durumda bırakan ve Kemal Sunal’ın filmin sonunda öldüğü ilk ve tek filmdir. Senaryo ve yönetmen imzası Kartal Tibet’e aittir.

 

Öğretmen

Tayini İstanbul’a çıkan öğretmen Hüsnü’nün öğretmenlik maaşıyla geçinemediği için ek işler yapması ve sonunda aklını kaybetmesiyle sona eren filmdir. Sosyal içerikli mesajların gönderildiği filmin senaryosu İhsan Yüce’ye aittir. Yönetmen koltuğunda yine Kartal Tibet bulunmaktadır.

 

İnatçı

Bayram’ın yaşadığı köy, baraj projesi kapsamında kamulaştırılacaktır. Yaşananlardan habersiz olan köylüler, evlerini satın almaya çalışan müteahhitlerin cazip teklifleri karşısında evlerini satarken Bayram inat eder ve evini satmak istemez. Köylüler ve müteahhitlerin evini satması için Bayram’a verdiği mücadelenin anlatıldığı 1988 yapımı filmdir.

 

Çarıklı Milyoner

Zengin bir iş adamının oğlu olan ve köyde davul çalan Bayram ile gazeteci kimliğini saklayıp kendisine aşık eden kızın hikayesi anlatılır. 1983 yapımı filmde Necla Nazır, Ali Şen, Reha Yurdakul gibi isimler yer aldı.

 

Orta Direk Şaban

Kendi halinde yaşayan ve sürekli gelen zamlara kendine has yöntemlerle tepki veren Şaban’ın Arap Şeyhi Adnan Bıçakçı’nın torunu Bahar’a aşık olması ve Bahar’ın nişanlısı hemen hemen her spor dalında şampiyonaları olan Erkan’la olan mücadelesi anlatılır. Bahar Öztan, Ergun Köknar, Yalçın Tülpar gibi isimlerin yer aldığı 1984 yapımı filmin senaryosu Osman Fahri Seden’e aittir. Yönetmen Kartal Tibet.

 

Postacı

Postacılık yapan Adem’in mahalle komşusu Sevtap’a aşık olması ve Sevtap’ın abisi Latif’in kardeşinin postacıya vermek istememesi üzerine yaşanan komik olaylar anlatılır. Fatma Girik, Erdal Özyağcılar, İhsan Yüce, Nubar Terziyan gibi isimlerin yer aldığı filmin yönetmeni Memduh Ün’dür.

 

Şaban Pabucu Yarım

Çocukları çok seven ve evinin bahçesini çocukların oynaması için park haline getiren Adile Teyze ile evi yıktırıp büyük iş hanları kurmak isteyen Haydar’a karşı mahallelinin verdiği mücadele anlatılır.

 

Gurbetçi Şaban

Almanya’ya çalışmaya giden gurbetçilerin yaşadıklarını trajik – komedi şeklinde izleyiciye yansıtan filmde, Almanya’ya giden Türk işçisi Şaban’ın Alman patronlara verdiği mücadele anlatılır.

 

Şabaniye

Kanlısından kaçmak için kadın kılığına giren, kanlısının kendisine kendisi de kanlısının kız kardeşine aşık olan Şaban’ın hikayesi anlatılır.

 

Şen Dul Şaban

Çalıştığı fabrikadan kovulan ve iş bulamadığı için kendisi ev işlerine, çocuklara bakan bir adamla iş bulup sekreterlik yapan karısının hikayesinin anlatıldığı filmin senaryosu Kartal Tibet’e aittir.

 

Deli Deli Küpeli

Akıl hastanesinden kaçan ve hava muhalefetinden dolayı yeni kaymakamlarını bekleyen kasabaya giden iki arkadaşın yaşadığı komik olaylar ve ilçe halkına zulmeden kasap, toptancı ve avukata verdiği mücadele anlatılır.

 

Garip

Gündelik işler yapan Kemal, sandalda bulduğu ve sahiplenip evlat edindiği Fatoş ile yaşadığı olaylar anlatılır. Kemal, film yıldızı olan Fatoş’un çok para kazanmaya başlamasıyla öz babası tarafından alınmak istemesi üzerine kızını vermemek için mücadele edecektir.

 

Gülen Adam

Doğarken bile ağlamayan, en üzüntülü durumlarda bile kendini tutamayıp gülen adamın, niçin güldüğü ve ağlamadığının bilimsel açıdan tez konusu haline getirildiği filmdir.

 

 

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Bunları Biliyor Muydunuz?

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.
Verified by MonsterInsights